Informații pe care nu le știai despre semnătura ta- Partea I

Cu siguranță te-ai întrebat cum se studiază originalitatea semnăturii și ce urmăresc grafologii în identificarea unei semnături. Ți-am pregătit o serie de răspunsuri și explicații în ceea ce privește analiza grafologică a unei semnături/parafe. Dacă vrei o idee de semnătură caligrafică CLICK AICI!

            Grafologul urmărește punctual următoarele caracteristici ale semnelor grafice: amplasarea în pagină, lizibilitatea, direcția, înălțimea, proporția între majuscule și minuscule, înclinarea, forma literelor și distanța dintre ele, parafa (semnul distinctiv), simbolistica trăsăturilor, comparația între caracteristicile grafice ale textului și ale semnăturii. 

Excepții fac semnăturile stângacilor, elementele grafice de bază sunt denaturate, constant literele fiind înclinate spre stânga (100-110 grade, față de 75-80 de grade în cazul normal). 

Mai jos aveți exemplul semnăturii scriitorului Gh. Brăescu înainte (A) și după (B) pierderea brațului drept în război.

COMPARATIE INTRE SEMNATURA DE STANGACI SI DREPTACI

            Amplasarea semnăturii în pagină este determinată de: mărimea distanței față de ultimul rând al textului și distanța față de jumătatea foii de hârtie.

            Uzual, semnătura se așează la mijlocul jumătății din dreapta a paginii, la 2-3 intervale mai jos de ultimul rând. În cazul de mai sus depășirea distanței de 2-3 intervale și deplasarea semnăturii dincolo de mijlocul jumătății din dreapta semnifică o intensificare a semnului grafic. În cazul în care se îndepărtează înspre stânga, semnifică o diminuare a semnăturii.

ASEZAREA IN PAGINA A SEMNATURII

În funcție de distanța așezării semnăturii față de scris se pot descoperi unele trăsături ale personalității. Se pot distinge mai multe situații:

  1. Semnătura așezată la o distanță mai mare față de textul scris semnifică mândrie și comportament circumspect față de cei din jur; persoanele orgolioase își creează un spațiu gol în jurul semnăturii simbolizând distanța valorică față de alții, dorința de izolare și independență.
  2. Semnătura așezată la o distanță mai mică față de textul scris semnifică comportament bănuitor, neliniștit și lipsit de încredere; este practicată de persoane dominate, imature, care doresc să facă parte dintr-un grup pentru a primi protecție. Semnând foarte aproape de textul scris elimină posibilitatea de introducere a unor cuvinte ce îl pot păgubi în vreun fel.
  3. Semnătura amplasata la 2-3 intervale distanță față de text semnifică o personalitate echilibrată, încredere în sine.
  4. Semnătura deplasată către marginea din dreapta semnifică caracterul sanguin, entuziasm, exces de optimism, dar și impulsivitate.
  5. Semnătura retrasă către mijlocul paginii reprezintă inhibiție, indecizie, incertitudine în acțiuni, prudență exagerată.
  6. Semnătura așezată către marginea din stânga a foii e specifică personalităților reținute, semnifică introversiune, pesimism și descurajare. Cu cât deplasarea spre stânga e mai vizibilă, cu atât persoana este mai constrânsă , tristă, atașată de trecut, incapabil să adopte schimbări.

Unghiul de înclinare al deplasamentelor față de direcția de înaintare a scrierii informează asupra gradului în care rațiunea influențează acțiunile și afectivitatea unei persoane. Unghiul de înclinare este de cca. 75-80 grade. Înclinarea sub 75 grade este extrem de rară deoarece semnătura are tendința naturală de redresare și de mărire a unghiului față de linia de bază. Este specifică persoanelor nehotărâte, cu nenumărate aventuri sentimentale și sunt ușor de influențat. Semnătura cu înclinarea ce depășește 80 de grade este specifică persoanele la care gândirea predomină și se bazează pe rațiune. Aceștia sunt persoane reci, cu dificultăți în viața sentimentală. Înclinarea semnăturii peste 90 de grade devine ’’răsturnată’’ este specifică persoanelor ce nu-și destăinuie universul interior și procură surprize mai mult sau mai puțin plăcute.

INCLINAREA SEMNATURII

      Neconcordanța dintre semnătură și textul scris dezvăluie atitudini diferite în intimitate față de viața socială. În cazul în care înclinarea literelor diferă există mai multe posibilități:

  1. Dacă textul este scris cu o înclinare de sub 75 de grade iar semnătura este verticală, semnatarul încearcă să mascheze spontaneitatea personalității prin răceală.
  2. Dacă literele din text și din semnătură au înclinație similară semnatarul este echilibrat și comportamentul social este în concordanță cu convingerile interioare.
  3. Dacă textul este scris vertical iar semnătura are o înclinație accentuată, comportamentul este marcat de falsitate, insensibilitate și rigiditate.
  4. Dacă textul este scris drept iar semnătura este răsturnată sau invers, semnifică o îndărătnicire majoră pătimașă ascunsă prin disimilare.
  5. Dacă ambele elemente grafice sunt înclinate chiar spre răsturnare, se constată un caracter plin de duplicitate și înșelătoare.

Aceste caracteristici sunt specifice persoanelor dreptace, în cazul stângacilor este nevoie de o judecată aparte.

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *