Elemente de psihanaliză freudiană în grafologie

În următoarele rânduri te invit în lumea freudiană și vei afla legătura acestei lumi cu semnătura ta. Sigmund Freud stabilește noțiunea de ‚’’libido’’ ca o formă de energie sexuală. Cu siguranță ai auzit despre studiile realizate privind evoluția sexuală la om.  Acesta susține că sexualitatea infantilă evoluează rapid până la 5-6 ani și se caracterizează prin autoerotism parcurgând 3 etape:

 1. Stadiul oral (labial sau bucal) în primele luni de viață când copilul  este complet dependent de mamă;
 2. Stadiul anal;
 3. Stadiul falic care începe în al treilea an de viață.

Faza genitală începe după vârsta de 6 ani și se continuă până la perioada pubertății, perioadă în care se dezvoltă erotismul. Cu siguranță și tu cunoști adulți care au păstrează particularități ale stadiilor de mai sus, acesta, conform doctrinei freudiene, se confruntă cu complexe sexuale. 

Așadar, o ancoră încă în stadiul oral la maturitate presupune: imaturitate psihică și afectivă; maturizare dificilă; fixație inconștientă pentru mamă; dependență de mediu (așteaptă totul de la ceilalți); aviditate; sentiment de abandon (dorește permanent să fie protejat).

Acum urmează partea interesantă, cum îți dai seama din semnătură dacă persoana în cauză manifestă complexul ’’oral’’:

 1. Litere caligrafice, fără relief, scris monoton;
 2. Trăsături către stânga, ceea ce exprimă atașamentul față de trecut;
 3. Litere etalate sau amplificate;
 4. Semne de acaparare, de încăpățânare sau chiar de agresivitate;
 5. Litere filiforme, presiune scăzută pe linii șerpuitoare ( tendința de fugă de responsabilități);

Dacă citești blogul cu tipologiile vei vedea că acest tip de scris se întâlnește la indivizii tip LUNA, VENUS și mai ales JUPITER.

      Stadiul ’’anal’’ se manifestă astfel în cazul adulților :

 1. Dorința de a păstra totul pentru sine;
 2. Refuzul;
 3. Avariția;
 4. Încăpățânarea;
 5. Hiperactivitate însoțită de tristețe.

Cu siguranță și tu recunoști astfel de persoane, care au o reținere majoră în fața momentelor de generozitate extravagantă. Aceștia se împart în două subdiviziuni:

 1. Categoria ’’anal murdar’’, cei care tolerează necurățenia, au o scriere neîngrijită și îngroșată;
 2. Categoria ‚’’anal curat’’, cei care sunt foarte curați și ordonați, au scris ordonat, în relief și precis. Preferă meseriile ce au legătură cu banii.

Într-un final să discutăm despre stadiul ’’falic’’, în cazul băieților este etapa marcată de complexul lui Oedip ( iubire excesivă față de mamă cu rivalitate față de tată), în cazul fetelor complexul Electra (dorința de a se simți egale tatălui). Aceste stadii parcurse necorespunzător duc la timiditate, înclinație către impotență sau homosexualitate sau chiar virilizare în cazul fetelor. Scrisul va fi mic și triunghiular.

Conform psihanalizei freudiene expresia grafică a libidoului se declanșează de obicei în presiune. Literele colțuroase duc spre ideea unui libido forte și oferă caracter de brutalitate. În general literele pătate redau o personalitate senzuală iar cele apăsate caracterizează persoane cu bogată activitate fizică/sexuală.

      Tendința literelor ’’în jos’’ redau tendințe instinctuale sexuale, tendințe sadice prin plăcere senzuală, o astfel de semnătură are următoarele tendințe:

 1. Finale lungi gladiolate si/sau măciucate;
 2. Litere înguste și nelegate între ele;
 3. Uneori exagerat de înguste și rigide;
 4. Depasante inferioare, triunghiulare.

În general, masochismul ca perversiune sexuală, se poate decela ca tendință prin semnele grafice de mai sus la care se adaugă:

 1. Finale dirijate către stânga, gladiole sau măciucate.

Trăsături de final ale prelungirilor inferioare către stânga.

Dacă vrei să ai o semnătură caligrafică, cu stil CLICK AICI și te ajutăm noi.

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *