Semnături celebre-Mihai Eminescu

Te-ai gândit vreodată cum semnează personalitățile celebre și ce transmit aceștia prin semnătură?

În următoarele rânduri vreau să îți prezint semnăturile marelui poet Mihai Eminescu, spun semnăturile deoarece deținem două semnături, cea de-a doua fiind mai târzie.

Prima semnătură are următoarele particularități:

  1. Scris mic și foarte lizibil;
  2. Tendință de scriere colțuroasă și rigidă, cu trăsături absolut drepte la ’’m și n’’;
  3. Scriere gladiolată , înălțimea literelor scade treptat la final;
  4. Litere înclinate aproximativ 60 grade spre dreapta;
  5. Scrierea este lentă și cu tendință la întrerupere;
  6. Trăsătura de început este mai ridicată față de linia de bază;
  7. Inițiala prenumelui mai joasă decât a numelui;
  8. Parafa conține: sublinierea numelui în unghi de la dreapta la stânga, apoi revenire spre dreapta printr-o linie curbă, apoi întoarcere la stânga iar finalul în jos ușor ondulat, apăsat, poziționat la jumătatea numelui sub formă de fundă;
  9. Ultima literă din nume lipsește;
  10. Nu există concordanță între scriere și semnătură.

Semnătura este mică, lentă, îngrijită însă cu colțuri rigide, ceea ce ne duce cu gândul spre organizare și atenția la detalii. Aceste caracteristici se întâlnesc în creația sa literală și în rapoartele amănunțite ca revizor școlar. Severitatea principiilor manifestate față de propria persoană și în relațiile profesionale s-au resimțit și în viața familială. Din biografie reiese că avea divergențe cu tatăl său și cu autoritățile.

Dacă comparăm viața sociala cu detaliile din semnătură aflăm că înălțimea redusă a semnăturii semnifică concentrarea, observarea amănunțită și orientarea psihicului asupra elementelor concrete ale vieții din care banii și cariera nu pot fi omise. Poetul are urme de mentalitate germană, personalitatea acestuia este complexă și se încadrează prin prisma tipologiei planetare în tipul Saturn, Marte și Venus. Observăm următoarele semne pe baza cărora afirmăm influențele: 

  1. Saturn- mișcare stăpânită către dreapta și rigiditatea literelor;
  2. Marte- trăsături drepte cu unghi la începerea parafei spre stânga;
  3. Venus- înclinarea accentuată spre dreapta a literelor, ondularea din final, rotunjirea de la începutul semnăturii, funda de la final.

Însă această trăsătura tip Venus, tinde să dispară în cea de-a doua semnătură, accentul rămâne pe Saturn, prin redresarea înclinării.

Dacă analizăm detaliile de mai sus observăm următoarele trăsături de personalitate: tristețe, melancolie, pesimism, reflexivitate, conștiinciozitate, comportament sobru și distant de contacte umane, susceptibilitate, o notă de agresivitate și combativitate.

Mai mult, gladiola de la final semnifică consecința încordărilor pe care le-a avut de-a lungul vieții. Inițialele înalte semnifică importanța acordată familiei de unde ’’a primit numele’’, nefiind un lider. Sublinierea semnăturii reprezintă vanitate, iar revenirea spre dreapta semnifică orientarea spre ceilalți. Curbele și liniile care se finalizează la mijloc aduc echilibrul și menținerea spiritului neatașat de tendințele diferite care îl încearcă pe poet. Funda marchează eleganța, estetica și frumosul care se regăsește și în opera sa. Coborârea ultimei părți, ușor ondulată și apăsată, în formă de fulger exprimă o putere de muncă și voință blândă dar stăruitoare. Este semnul unei activități continue și susținute care duce cu timpul la epuizare, cum s-a întâmplat în cazul poetului.

Cea de-a doua semnătura a poetului este: coborâtoare, parafa este complet separată de nume, cu trăsături unghiulare și litere redresate.

Această semnătură este din timpul conflictelor sociale pe care le avea poetul și se vede lipsa de energie și starea de sănătate precară prin descendența semnăturii și a energiei.

Este un indice clar a oboselii și lipsei energiei, apare raționamentul rece, lucid și lipsit de afecțiune. Trăsătura grafică verticală arată starea de tensiune dintre poet și restul lumii iar trăsăturile unghiulare de după bara exprimă descărcările nervoase. Și aici apare sublinierea numelui și funda care e mai puțin proeminentă și absența coborârii de la final, redau un Eminescu profund ancorat în realitățile cotidiene.

Semnătura pare greoaie, cu o scriere lentă și multe pauze în stilizare, practic redă exact starea și tendința sa de izolare de pauze în viața cotidiană.

Într-un final, concluzionăm că semnătura reflectă un Eminescu cu multiple fațete dintre care unele au la bază cauze de debilitate.

Semnătura ta ce spune despre personalitatea ta?

Vrei și tu o semnătură caligrafică pe stil Eminescian? Click aici

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *